美ら島うまれ、
秋田育ちの「ミドリ麹」
The encounter between Euglena and Jiuqu, Japan's first material "Midori Jiuqu".
"Jiuqu" has been designated as a "national fungus" that represents Japan because it has supported the Japanese diet for many years.
The encounter between Euglena, which has abundant nutrients, and Jiuqu has further increased the potential of Jiuqu.
「伝統」×「革新」の融合。
秋田で生まれたプレミアムな麹
以前よりユーグレナが乳酸菌との相性が良いことは実証されており、他の菌類でも可能性があるのではないかということから麹菌に着目。
そこで100年以上続く種麹屋「秋田今野商店」と出会い、秋田県が行う「ローカルイノベーション誘発促進事業」において、「ユーグレナ(ミドリムシ)と秋田の素材を用いた新規発酵食品等の研究開発」というテーマで秋田今野商店などと採択を受け、発酵食品の開発に関する研究がはじまり、ミドリ麹が生まれました。
伝統と革新が息づく種麹屋
「秋田今野商店」
Founded in 1909 (Meiji 43). Since 1945, we have been manufacturing seeds in Akita as the current Akita Konno Shoten Co., Ltd.
I still make handmade Jiuqu in the seed Jiuqu shop, which has only about 10 companies in Japan. The company has also succeeded in breeding high-performance seed koji called AOK-139. Midori koji uses AOK-139 strain as seed koji, and 100% domestic rice is used for rice.